Deze vraag krijg ik ook wel vaker: “Waar kan ik jou voor benaderen?”


Zakendoen op IBiza kan ook zo …

Even eerst iets over de “geschiedenis” van Ibizabusinesstips. Ik ben Ibizabusinesstips begonnen na twee jarenlange carrières bij eerst de Belastingdienst/Min van Financiën en daarna bij Achmea. In ieder geval dus heel veel met financiën te maken gehad. 

Bij beide organisaties heb ik me bezig gehouden met (fiscaal) recht en cijfers. Ook hield ik me veel bezig met pensioenen (o.a lezingen en publicaties), zowel fiscaal als civiel en rekentechnisch.  

Bij Achmea ben ik het management ingegaan en heb vele bedrijfsonderdelen doorlopen waaronder marketing en me bezig gehouden met strategie en ontwikkeling.

Daarna ben ik voor mezelf begonnen en gestart met advies en zakelijke mediation. Ik merkte namelijk dat het leukste wat ik deed is mensen helpen beter te worden. Uiteraard niet als arts, maar als coach in hun ontwikkeling.

Wel veel dus?

Ja dat klopt. Dat is mijn kracht (en soms mijn valkuil). Een veelvraat, een autodidact, een strandjutter. Een strandjutter? Ja, dat werd mij verteld bij mijn afscheid van Achmea. “Jij ziet dingen die een ander niet ziet en je maakt van ogenschijnlijk niks toch iets.” Daar werd ik blij van. 😊

Aangezien onze doelbestemming IBIza is wilde ik ondernemende mensen daar gaan helpen. Dan maar eerst tips geven. Waarover? Over vanalles, als het maar te maken heeft met ondernemen. Dus juridisch, belastingen, internationaal, marketing, strategie, huisvesting, cultuurverschil, marktkansen, etc. 

Veel zaken die te maken hebben met verhuren van huizen, zoals de wettelijke regels van B&B’s en de problemen met de nieuwe verhuurregels. Daar zijn nog steeds zeer veel problemen met risico’s van boetes van max. €40.000,-.

Welke vragen krijg ik het vaakst?

Daarnaast heel veel vragen over marktkansen. Met welke business kun je succesvol zijn op Ibiza? (Is er al een yogaschool 🤔, een hondentrimsalon, een hengelsportzaak, kansen voor schaatsen? (😳geintje) 

En ook heel veel problemen met internationale aspecten zoals residentie, empadronimiento, waar belastingaangifte doen, dubbele woonplaats, (aanvraag van) NIE, etc.

Een enkele keer mag ik me bezig houden met aan- en verkoop van een bedrijf op Ibiza. Dat zijn mooie cases. Inmiddels mag ik me ook bezig houden met het opzetten van een dochterbedrijf in de buurt van Málaga  (nee, wordt geen nevenvestiging 😉) en een aandelen participatieprogramma voor top-werknemers.

Ik coach ook veel ondernemers en omdat ik een brede juridische, financiële en (fiscaal) juridische bagage heb, kan ik het hele speelveld van de ondernemer overzien. Wat ik vooral belangrijk vind is dat je een doel zet en daarop focust. Niet als een kip zonder kop, maar met realiteitszin waarbij je je gevoel niet uit het oog verliest. Laten we eerlijk wezen, zonder een doel komt geen schip of vliegtuig aan. Toch?!

Het lijkt wel veel en sommigen zeggen dat ik niet te duiden ben. Graag zelfs; ik wil niet in een hokje van de boekhouder of de jurist geduwd worden. Door de breedte lever ik juist de meerwaarde. En als ik het niet weet zeg ik dat ook. Ik kan niet alles…. 😄Belangrijkste is vertrouwen. 

Wat doe ik niet?!

Ik doe geen Spaanse boekhoudingen, of aanvragen energiecontracten of vergunningen of iets dergelijks. Daar zijn gestors voor. En ook verhuur ik geen auto’s, geen huizen, geen kamers, ben ook geen makelaar. Dat doen er al genoeg als bijklusbaantje. 

En wat doe ik naast Ibizabusinesstips en heb ik nog dromen? 

Wat ik leuk vind om te doen is koken. Op de KamadoJoe of gewoon in de keuken. Soms volgens recept, maar meestal met een eigen twist. Heerlijk om op IBiza een “mini-restaurantje” te beginnen met één grote tafel voor acht personen, “solo para amigos” 😉. Niet fulltime hoor, maar een max twee dagen per week.

Veder vind ik het heerlijk om op mijn Cannondale Mountainbike te zitten. Top om in de bergen van Ibiza te fietsen. Een andere hobby van me is Spaans studeren en spreken. Dat gaat me al heel aardig af.

Maar het meest geniet ik van Catherine en onze twee perritos salchichos, Rafa y Seve.

Dus wie weet, zie of spreek ik je voor een ondernemersvraag. Oh ja, de eerste tip is altijd gratis! Je kunt me ook volgen op Instagram @ibizabusinesstips